Bluetooth Kullanımı

20-02-2021 00:32
Bluetooth Kullanımı

 

Kablosuz iletişim: 


Günümüzde mobil teknoloji çağını yaşamaktayız. Mobil cihazların birbiri ile iletişimleri de kablosuz olarak yapılmaktadır. Kablosuz haberleşme artık hayatımızın her alanına girmiş vazgeçilemez bir hal almıştır. Veri toplamak ve işlediğimiz verileri mobil sistemlere aktarmak için kablosuz iletişim kullanmamız zorunludur. Bu konumuzda kablosuz iletişim araçlarını ve yöntemlerini anlatacağız.

Sistemler arasında kablo kullanılmadan yapılan iletişime kablosuz iletişim diyoruz. Kablosuz iletişimin birçok yöntemi vardır. Her yönteminde bir haberleşme protokolü (kuralları) vardır.

HC05

Bluetooth : 2.4 Ghz kullanan 10 metre civarında kapsama alanı olan bir teknolojidir. Çoğunlukla cep telefonu ve tabletlerde kullanılır. Bu sistemle Ses görüntü ve veri aktarımı yapılabilmektedir.

 

WiFi modül 

WiFi: 2.4 ile 5 Ghz arasındaki frekanslarda iletişim sağlayan bir sistemdir. Daha çok kablosuz ağ oluşturmak, kablosuz internete bağlanmak amacı ile kullanılır. Bluetooth a göre mesafesi daha fazladır.

 

IR kumanda  IR alıcı


 

IR: Yakın mesafede kablosuz iletişim için infrared (kızıl ötesi) iletişim protokolleri kullanılır. TV ve klima kumandası bu sistemi kullanan  en yaygın karşılaştığımız  cihazlardır. Gözümüzün görme frekansı dışındaki bir frekansta olan dalga boyu ile iki cihaz arasında veri gönderilebilir. Telefonumuzun kamerası ile kumandaya baktığımızda mor bir ışık görebiliriz.

RF vericiRF alıcı 

RF: Radyo frekansı ile haberleşme sistemidir. Farklı frekanslarda haberleşen modüller mevcuttur. En çok kullanılan 433Mhz frekansındaki alıcı ve verici modüllerdir. En sık karşılaştığımız uygulama örnekleri site otopark kapıları, otomatik panjur sistemleridir.  50-100 metre çalışma mesafeleri vardır.

Arduino ile birlikte en sık kullanılan bluetooth modülleri HC05 ve HC06’dır. Bu modüllerde dört adet bağlantı pini bulunur. Bunlar Vcc, Gnd, Rx ve Tx’tir. İki adette yardımcı pin bulunur. Biz bunları pek kullanmıyoruz.

Vcc ve Gnd enerji verdiğimiz pinlerdir.  Rx ve Tx ise haberleşme pinleridir. Tx pininden bilgi gönderir Rx pininden ise gelen bilgileri alır.

 

Bu modüller seri haberleşme yöntemi ile çalışır. Yani veri arka arkaya dizilmiş 1 ve 0 lar şeklinde gönderilir.

 

Scratch kartının üzerinde HC05 ve HC06 takılabilmesi için hazır dörtlü pin grubu bulunur.
Modülü direk aşağıdaki resimde görüldüğü gibi takabiliriz. Altı pin bulunanlarda sağ ve soldan birer pin header dışında kalacak şekilde takılır. İstersek aynı yerde yer alan erkek mavi pinlere kablo takarak modülü kablo ile taşıyabiliriz.
HC05 Scratch

 

mBlock programı eklentimizdeki aşağıdaki kod bloklarını kullanarak veri alabilir ve gönderebiliriz.

 

Bluetooth kod blok

Bluetooth scratch kod blok

 

Bu kod blokları ile arduino kartına yazdığımız kod ile veri gönderdiğimizde bulu alıp cevap verecek bir uygulamanın olması gerekir. Bunun için farklı diller ile mobil uygulamalar yazılabilir. En kolayı ve mBlock programı gibi sürükle bırak ile kod oluşturulan App Inventor programıdır. 

Arduino scratch kartımız için bizde örnek bir LED YAK uygulaması yaptık. Bu uygulama sayesinde mobil cihazlardan kart üzerindeki LED, display, buton buzzer gibi devre elemanlarını kontrol edebiliriz. Kart üzerine takılan sensörlerden gelen bilgileri ekranda yansıtabiliriz. Ultrasonik sensörden gelen mesafe bilgisi, LDR'den gelen ortam aydınlık bilgisi, DHT11 sensöründen gelen sıcaklık/ nem bilgisi gibi. 

Bluetooth uygulama ekranı 2

Uygulama apk dosyasını indirmek için tıklayınız

 

Aşağıda LED YAK uygulamamız ile çalışan kod bloğunu inceleyebilirsiniz.

 

LED yak 1

Bu kodu arduino kartımıza yükledikten sonra HC05 bluetooth modülünü takıp uygulama üzerindeki soldan birinci kırmızı butona basarak scratch kartı üzerindeki kırmız LED'i yakıp söndürebilirsiniz. 

 Benzeri şekilde kod yazarak diğer LED'leride kontrol edebilirsiniz.

 

Uygulama ekranındaki butonların gönderdiği sayılar aşağıdaki resimde işaretlenmiştir. Scratch kartı üzerinde ortadaki LED RGB LED olduğu için hangi renk yanmasını istiyorsak o butona basabiliriz.

 

Bluetooth uygulama ekranı sayıları

 

Şimdi de ultrasonik sensör ile okuduğumuz mesafe bilgisini cep telefonu veya tabletimizdeki uygulamadan nasıl göreceğimizi anlatalım. 

 Bluetooth veri gönder

Eklentimiz sayesinde bluetoothtan veri göndermek bu kadar kolay :)) 

Bluetoothtan veri gönder çubuğu içine koyacağımız sensör okuma çubukları ile sıcaklık/nem, mesafe, ışık yoğunluğu bilgisini mobil uygulamamızda bulunan EKRAN yazan kısımdan görebilirsiniz.

 

Arduino Temel Kodlama seti  ile bu uygulamalarımızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

 

 

Scratch Arduino Modülü ile Kolay Kodlama  kitabımızda daha ayrıntılı olarak bu konular anlatılmakta örnek uygulamalar adım adım açıklanmaktadır.

 

Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.