ESP01S Röle Kontrol Modülü

05-05-2021 22:10
ESP01S Röle Kontrol Modülü
 
 ESP-01S Röle Kartı  wifi ağına bağlanarak aç/kapat yapmaktadır. İçerisine kod atmaya gerek kalmadan gerekli ayarlar yapılarak cep telefonu uygulamasından kontrol edilebilmektedir.

Bu yazımızda hangi programlar ile nasıl bir ayar yaparak rölemizi wifi ağımıza bağlayacağımızı açıklayacağız.
 
İlk önce röle kartımızı biraz tanıyalım. Kart üzerinde 5 volt ile çalışan 10A lik iki adet röle bulunmaktadır. Röle kontakları klemenslere çıkartılmıştır. Kart üzerinde üretici tarafından kodlanmış bir işlemci bulunmaktadır. Bu işlemci rölelerin çalışmasını kontrol etmektedir. İşlemciye iki yolla komut gönderebiliyoruz. Birinci yöntemde kart üzerinde bulunan ESP-01 wifi modülü ile bir android uygulama tarafından. İkinci yöntemde ise kart üzerinde bulunan RX-TX uçlarını kullanarak harici bir işlemci ile. Biz ilk etapta ESP-01 ile android uygulama yöntemini anlatacağız. İkinci yöntemde zaten harici bir işlemci kullanacaksak normal bir röle modülü ile de işimizi görebiliriz. 
ESP-01S pinout
 
 
ESP-01S ile röle kontrol yöntemi:
 
İlk önce gerekli programları play storedan indirelim.
 
Ağımıza ait isim ve şifre girmek için gerekli programı (ESP8266 Smartconfig) buradan indirelim.
 
Roleleri kontrol etmek için gerekli programı (ESP2Relay Controler) buradan indirelim.
 
İndirdiğimiz bu programları telefonumuza kuralım.
 
 ESP Smart Config 1
 
 
Uygulamayı açtığımızda telefonumuzun bağlı olduğu ağ adını otomatik olarak alır. Password kısmına ağ şifremizi yazalım. Telefonumuzda bu uygulama açık kalsın. Biz kartımıza enerji verip bazı işlemleri yaptıktan sonra bu uygulamaya tekrar döneceğiz.
 
ESP8266 Smartconfig programı android 9 sürümü üstündeki sürülerde sorun çıkarmaktadır. Ağ adını almakla ilgili problem yaşanmaktadır. Aşağıdaki resimde bu görülmektedir. SSID kısmını değiştirmemize müsade etmiyor, kendisi de tanımıyor. Çözümü 9 ve altı versiyon bir cihazda kullanmak.
 
ESP Smart Config 2

 
 
İşlem basamakları :

* Karta IN+ ve IN- uçlarından 5 volt gerilim verecek şekilde bir bağlantı yapınız.
* ESP-01S üzerinde takılı olacak şekilde enerji verip bekleyiniz.
* Kart üzerinde önce butonların yanındaki kırmızı LED(LED5) yanacak ve bir süre sonra yanındaki yeşil LED(LED6) yanıp sönmeye başlayacaktır.
* S1 butonuna basınız. Mavi LED (LED7) yanacaktır. Bu sırada telefonda önceden ayarladığımız uygulamayı açalım ve şifremizi girip hazır bekletelim. Yaklaşık 1 dakika sonra yeşil LED sık sık (0.5 sn) yanıp sönmeye başlayacaktır. Bu aşamada telefondaki uygulama üzerinde bulunan Confirm butonuna basınız ve bekleyiniz.
* Bir süre sonra ekran da aşağıdakine benzer bir mesaj alacaksınız. Burada ESP nin aldığı IP numarası yazmaktadır. (192.168.x.x gibi) Kart üzerindeki yeşil LED de 2 sn aralıklarla yanıp sönmeye başlayacaktır. Bunun anlamı röle kartınız esp aracılığı ile ağınıza bağlanmış demektir. Ekranda yazan IP numarasını aklınızda tutun yada bir yere yazın. Diğer programı çalıştırdığımızda bize lazım olacak.

ESP-01S smart config confirm
 
* Burada Confirm butonuna basıp programı kapatıyoruz. 192.168.1.31 IP sini aldığını da bir kenara not ediyoruz.
 
Ayar kısmı burada bitti şimdi indirip kurduğumuz diğer uygulamayı açalım.
 
ESP2Relay 2
 
  Uygulamanı üst kısmında SET ESP8266 IP yazan butona basıyoruz. Çıkan IP girme adresi yerine önceki uygulamadan elde ettiğimiz IP adresini girerek kaydediyoruz. Artık Relay 1 ve Relay 2 kısmında bulunan ON ve OFF butonları ile röleleri çektirip bıraktırabiliriz. Bizim elimizdeki kart iki röleli eğer siz 4 röleli bir kart kullanacaksanız uygulama buna da imkan sunmaktadır.
 
Kartınızı resetleyip başka bir yerde kullanmak isterseniz S2 butonuna basılı iken enerji verip butonu bırakınız. Kırmızı LED yanıp sönmeye başlayacaktır. Tekrar yukarıdaki işlem basamaklarını uygulayarak kartı ağınıza tanıtabilirsiniz.
 
Kolay gelsin arkadaşlar.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.